Sosyoloji Nedir ve Hangi Toplumsal Süreçleri İncelemektedir

Sosyoloji Nedir ve Hangi Toplumsal Süreçleri İncelemektedir

Sosyoloji Nedir ve Hangi Toplumsal Süreçleri İncelemektedir

Sosyoloji Nedir ve Hangi Toplumsal Süreçleri İncelemektedir: Bu yazımızda siz değerli okurlar için sosyoloji nedir bunun yanında sosyoloji ne iş yapar , sosyoloji neyi inceler , sosyoloji nedir tarihi gibi sorularınıza kısacası yanıtlar vermeye çalışacağız. 

SOSYOLOJİ NEDİR?

Sosyolojiyi diğer sosyal bilimlerden ayıran en önemli unsur onun insan eylemlerini geniş çaplı oluşumların ögeleri olarak görme alışkanlığıdır. Değişimin egemen olduğu ve değişme hızının baş döndürücü etkilerini deneyimlerimizle gördüğümüz bir dünyada yaşıyoruz ve bu dünya toplumsal çatışmaların, gerilimlerin, hatta bölünmelerin dünyası. Tüm bunlardan başka teknolojik gelişmelerin insan yaşamı ve doğal çevre için oluşturduğu tehditler de görmezden gelinecek gibi değil.

Görüldüğü gibi 19. yüzyılda bir bilim olarak sosyolojiye duyulan ihtiyaç neyse günümüzde de en az o kadardır. Bu bağlamda sosyoloji önemini ve etkili bir sosyal bilim alanı olma özelliğini 21. yüzyılda da taşımıştır. İnsan birlikteliğinin gerçekliğini araştıran bir bilim olarak sosyoloji toplumun insan etkileşiminin bilimsel açıdan incelenmesidir.

Sosyoloji Nedir ve Sosyolojinin Doğuşu

Sosyolojinin doğuşunda 19. yüzyılda damgasını vuran şu iki gelişme oldukça belirleyici olmuştur. Bunlardan ilki, 1789 Fransız İhtilali diğeri ise Sanayi Devrimi’dir. Böylesine büyük çaplı değişimler için oldukça kısa bir zaman içinde, küçük köy ve kasaba topluluklarının
yerine büyük kentlerin geçmesi yeni bir toplum modelinin (modern-sanayi toplumları) ortaya çıkmasına neden olmuştur. Tam da bu yüzden sosyolojinin doğuşu ile modern toplumların ortaya çıkışı arasından doğrusal bir ilişki vardır ve sosyoloji modern toplumların bilimidir.

İnsanların büyük kentlerde yaşamaya başlamış olmasından dolayı, daha önce hiç karşılaşılmamış olan pek çok toplumsal sorun da 19.yüzyıl’ın ürünüdür. Bu bağlamda sosyoloji, anılan yüzyılda bu büyük değişimleri ve ortaya çıkan yeni sorunları anlamak ve açıklamak iddiasıyla ortaya çıkmıştır. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, Avrupa’da 19. yüzyıl yüzyılda şekillenen yeni uygarlık, kendini tanımlayacak ve kendini onun üzerinden açıklamayı/tanımlamayı sürdürmek istediği yeni bir bilimi de ortaya çıkarmıştır diyebiliriz. Bu anlamda sosyoloji, modern insanın, toplumun ve dünyanın bilimi olarak doğmuştur. Devamını Oku




Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir