Shannon ve Weaver Modeli Enformasyon Modeli

Shannon ve Weaver Modeli Enformasyon Modeli

Shannon ve Weaver Modeli Enformasyon Modeli

Shannon ve Weaver Modeli Enformasyon Modeli : Bu yazımızda siz değerli okurlara kitle iletişimi içinde yer alan Shannon ve Weaver Modeli Nedir sizler için araştırdık. Umarız faydalı olmuşuzdur.

Shannon ve Weaver modeli iletişim sürecini tek yönlü, doğrusal bir süreç olarak ele almakta ve iletişim olgusunu iletilerin aktarımı olarak görmektedir. Claude E. Shannon ve Waren Weaver’in Enformasyon Kuramı (1949), pozitivist-deneyci yaklaşıma göre kurgulanmış, tek yönlü çizgisel bir iletişim sürecidir. İletilmek üzere hazırlanan mesajlar üreten bilgi kaynağı Shannon ve Weaver enformasyon kuramının ilk öğesidir. Kaynağın ürettiği mesaj, verici aracılığıyla alıcının alabileceği (tv sinyali, radyo dalgası vb.) sinyale dönüştürülür. Alıcı ise sinyalleri yeniden şekillendirip alıcının alabileceği hale getirerek ulaştırır.

Son aşamada sinyal biçiminde gönderilen mesaj alıcıya ulaşır. Shannon ve Weaver iletişim modelinde iletişimi engelleyen en önemli unsur gürültüdür. Gürültü kaynağı, enformasyon kaynağının hedefe ulaştırmaya çalıştığı mesajı bozup iletişim sürecini sekteye uğratabilmektedir. Gürültü, enformasyon kaynağının gönderdiği sinyallerle alıcıya ulaşan sinyalleri farklılığa uğratarak anlam kaybına ya da anlam bozulmasına sebebiyet verebilmektedir.

Shannon ve Weaver’ın iletişim araştırmalarında üç sorun düzeyi bulunmaktadır.

Bunları şöyle sıralamak mümkündür: Devamını Oku





Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir